Najlepsza włoska restauracja na Rynku Głównym

Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o żywności. Jest to istotna część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najlepiej. W największym stopniu kultowymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, niemniej jednak dania kuchni włoskiej są niezwykle zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Legendarne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są wielokrotnie dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Prawdziwa włoska pizza Kraków   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w wielkim stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie artykułach spożywczych, by skonstruować swoje przepisy kulinarne, skutkiem tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a też inne produkty, jakie Włosi byli w stanie sobie wyhodować bądź też nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu ogromnej jakości składników, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka silnie uwydatnia technikę.

Których składników jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań oraz tanich jarzyn. Wiele części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami znanymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.